15 minit dengan Rasmus Lerdorf, PHP pencipta

Rasmus Lerdorf
Rasmus LerdorfC'est pada tahun 1994 Rasmus Lerdorf mencipta PHP, asalnya sebuah projek peribadi untuk menguruskan laman web yang lebih baik. Manakala PHP nafas tahun ini lilin kelima belas, ia digunakan pada laman web pihak ketiga. Sama ada Yahoo, Facebook, atau laman web kerajaan, PHP telah mengukuhkan kedudukannya dalam gandingan dengan database. WordPress dengan Galeri melalui Drupal dan Joomla, banyak projek-projek sumber terbuka yang telah membantu untuk densify komuniti pemaju.

Sempena Forum PHP 2010 anjuran Afup (Persatuan Perancis PHP Users) dan sedang berlaku di Paris, kami berjumpa dengan Encik Lerdorf yang kembali kepada asal-usul bahasa dan evolusinya.

Selepas mencipta bahasa PHP untuk menyelesaikan masalah peribadi, apakah motivasi anda untuk mengedarkan sumber terbuka?

Rasmus Lerdorf: Oh ia adalah kemalasan! Sebenarnya saya telah datang ke titik di mana saya tidak dapat menguruskan segala-galanya semata-mata. Pemaju mengadu dan meminta saya untuk mengubah mana-mana bahagian kod. Ia adalah kerja keras. Akhirnya, ia adalah lebih mudah untuk mengedar dan membiarkan orang lain mengubah diri mereka sendiri.

Adakah anda atau adakah anda berharap PHP akan mengalami apa-apa kejayaan?

RL: Tidak, saya tidak mempunyai rancangan dan tiada penglihatan. PHP telah sentiasa menjadi sangat pragmatik dan saya tidak pernah terfikir bahawa satu pertiga daripada laman web akan menggunakan suatu hari nanti. Semua orang mula membetulkan bahagian kod di sana sini dan akhirnya menjadi sangat popular. Anda tahu, anda tidak boleh merancang apa-apa kejayaan.

Apakah peranan anda hari ini dalam pembangunan PHP?

RL: Terdapat banyak bahagian kod yang saya tidak tahu. PHP telah menjadi begitu luas bahawa saya tidak boleh memberi kelulusan kepada semua inisiatif pembangunan. Pengaturcara biasa dengan beberapa projek menyokong keputusan sendiri. Bagi saya, saya cuba untuk menyelesaikan konflik. Juga saya memberi pendekatan nasihat dan tawaran.

Apakah kerja terbaru anda?

RL: Saya kini bekerja untuk WePay permulaan. Saya membangunkan API OAuth. Sebelum itu saya Planchais pada APC (NDRL Alternative PHP Cache) bagi pengurusan data caching. Saya sentiasa bekerja di bahagian kod PHP.

Apakah projek-projek yang dibangunkan dalam PHP yang anda dapati paling menarik?

RL: Ia adalah sukar, terdapat banyak dan dalam banyak kawasan yang berbeza. Saya amat kagum dengan komuniti Drupal. Juga, beberapa pekerjaan WordPress adalah sangat menarik, terutama strategi double mereka WordPress.org dan WordPress.com.

Terdapat juga projek ini menarik, CrisisCamp, yang membolehkan pemaju untuk bersekutu dan menguruskan bencana alam. Ini adalah sesuatu yang hebat yang benar-benar menyelesaikan masalah. Sama ada dalam PHP adalah bahasa, ia adalah alat sebagai sistem operasi tetapi akhirnya kita boleh melakukan perkara-perkara yang luar biasa.

Jika seseorang percaya kelemahan pangkalan data didirikan oleh kerajaan Amerika Syarikat, 30% daripada kelemahan perisian adalah disebabkan oleh aplikasi PHP. Adakah anda fikir ada masalah dalam pembelajaran bahasa dan amalan yang baik?

RL: PHP adalah bahasa yang sangat mudah dan pemula bermula dengan mempelajarinya atas yang lain sebagai Python atau Perl. Bahasa yang kemudiannya digunakan oleh pengaturcara yang berpengalaman yang tidak melakukan kesilapan. PHP akan membolehkan sesiapa sahaja dengan mudah mereka bentuk idea dan meletakkannya dalam talian pantas.

Tetapi kami tidak boleh melakukan sesuatu yang kedua-dua diakses tetapi juga menuntut pembelajaran yang mendalam untuk mengelakkan kesilapan. Kita mungkin boleh melakukan kerja yang lebih baik ke arah ini tetapi yang akan melibatkan batasan dalam fungsi. Oleh itu, kita perlu untuk mengekalkan keseimbangan yang baik kerana kami membangunkan perkara yang lebih menyeluruh, yang kurang mereka mudah untuk cengkaman. Kadang-kadang kita berhenti beberapa projek kerana mereka menjadi benar-benar boleh akses.

Anda Bekerja tujuh tahun di Yahoo! Apakah peranan anda dalam syarikat itu?

RL: Dalam tempoh tiga tahun pertama saya telah ditugaskan untuk berhijrah ke PHP. Yahoo adalah sebuah konglomerat 35 syarikat yang diperolehi di sana sini dan masing-masing dengan teknologi mereka sendiri. Untuk sementara AC berjalan dengan baik, walaupun di Eropah. Mereka meninggalkan jurutera masing-masing untuk menyokong pembangunan produk mereka.

Selepas Yahoo! mahu berkembang di Asia dan akan merosot banyak laman-laman webnya. Mereka diperlukan untuk menyeragamkan infrastruktur mereka. Ia akan menjadi terlalu sukar untuk mengupah dan melatih pemaju dalam pelbagai bahasa. Yahoo! mahu persekitaran yang homogen.

Tidak terlalu sukar untuk meyakinkan jurutera untuk menukar alat kerja?

RL: Jika benar ia kadang-kadang sukar, beberapa enggan berhijrah. Ini telah mengganggu lebih daripada satu tetapi secara jujur ​​beberapa teknologi mereka semata-mata tidak berkesan atau tidak selaras dengan laman web yang dicadangkan. Dan, bagaimanapun, penghijrahan itu tidak dapat dielakkan.

Setelah peralihan dilakukan saya bekerja dengan jurutera, menjaga pengambilan atau perhubungan awam. Mengambil alih tanggungjawab untuk pembangunan laman web Internet terbesar adalah satu cabaran yang benar-benar menarik tetapi apabila kerja itu siap, saya tidak terlalu banyak sebab untuk tinggal.

Kita mendengar lebih banyak tentang JavaScript sebagai Node.js berasaskan pelayan Apa pandangan anda mengenai teknologi ini?

RL: Saya rasa mungkin ada kepentingan dalam menggunakan bahasa sebelah pelanggan yang sama dan sebelah pelayan walaupun kedua-dua tidak sama.

Adakah anda fikir ia pernah boleh menjadi kuat dan maju PHP?

RL: Saya fikir ia akan bergantung kepada ekosistem dan yang akan membuat pemaju pihak ketiga. Sebagai contoh jika ia tidak menyokong pangkalan data dengan LDAP jadi ini akan hanya tidak perlu. Pangkalan data adalah sangat penting hari ini.

Apa yang rangka kerja PHP kegemaran anda?

RL: Oh saya tidak, mereka semua dudes! Mereka cuba untuk menjadi terlalu generik yang ingin memenuhi keperluan semua orang. Akhirnya ia tidak berfungsi. Saya lebih suka rangka kerja khusus seperti Drupal atau WordPress.

Akhirnya bagaimana pula PHP 6?

RL: Pada masa ini kita tidak mempunyai objektif untuk melepaskan PHP 6, semata-mata kerana tidak ada pemaju yang cukup. matlamat awal kami adalah sokongan Unicode. Tetapi ia memerlukan banyak kerja untuk pemaju kerana sambungan mereka tidak lagi berfungsi. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk berhenti segala-galanya dan bergerak lebih perlahan-lahan dan dengan langkah yang lebih kecil transistion.

terima kasih.Disunting pada 2012/12/07 pada 09:52