Paint Shop Pro X5: evolusi yang lancar

Corel Paint Shop Pro logo ClubicTuan pesaing kepada Photoshop Elements, Paint Shop Pro Pas versi 15 (atau X5 sebagai nama Corel). Tiada perubahan dalam kedalaman daripada versi X4, tetapi beberapa penambahbaikan yang boleh menjadi bernilai lawatan ... maklumat Voire?

Antara muka dan pertama kenalan


Jika Adobe telah menyemak semula 11 antara muka Photoshop Elements pada kedalaman, Corel terus momentumnya: Paint Shop Pro telah menerima reka bentuk semula sedikit pada versi X4, termasuk menjadikan mereka ikon lebih mudah dibaca dan lebih konsisten antara modul . Tidak seperti Photoshop Elements yang menyediakan dua modul yang berasingan untuk mengatur dan editing, Paint Shop Pro dibina di sekitar tiga tab: Pengurusan Photo, Menetapkan dan Penyuntingan.

Paint Shop Pro X5 Pengurusan Photo

Yang pertama membolehkan anda untuk melihat koleksi gambar, imej import atau mengedit metadata mereka. Menetapkan tab menyediakan antara muka makmal untuk Lightroom dan tab Edit memberikan akses kepada antara muka pengeditan "lengkap".

Paint Shop Pelarasan Pro X5

Setakat Photoshop Elements bergerak semakin ke arah pengguna baru, Paint Shop Pro X5 adalah tempat yang istimewa, kerana antara muka yang membolehkan satu pihak "pengguna kuasa" yang akan menarik kecewa dengan perisian terkini untuk Adobe. Bagi orang lain, walaupun kehadiran mod pembelajaran sentiasa hadir oleh ikon lalai dan penglihatan keuntungan daripada versi X4, ia masih perlu mengakui bahawa ia adalah agak kompleks pada mulanya.

Paint Shop Pro X5 Edition

Urusan Foto


Berbanding dengan pendekatan yang sangat automatik Photoshop Elements, Paint Shop Pro, kerana dia juga menguruskan bahagian, sentiasa digemari pendekatan yang lebih dekat dengan jenis klasik penonton ACDSee atau FastStone Image Viewer. Yang tidak terlalu banyak automasi, analisis kandungan atau perpustakaan, tetapi pengurusan rekod lama yang baik, metadata dan kata kunci. Seperti banyak aspek Paint Shop Pro adalah sedikit kurang intuitif, tetapi tamparan yang lebih lembut.

Paint Shop Pro X5 Pengurusan fail fotografi

Versi X5 masih diperkayakan dengan 2 ciri-ciri yang jelas mengintai sisi lawannya: pengiktirafan muka dan geotagging foto. Walau bagaimanapun, Corel menjadikannya kepada Paint Shop Pro, iaitu mengekalkan prinsip pokok navigasi, yang kini menggabungkan nama-nama orang dan tempat-tempat, selain daripada folder, Album Pintar dan tag sudah ada.

Paint Shop Pro Management X5 menghadapi gambar

Dalam antara muka prinicpale, butang untuk melancarkan pengecaman muka atau menambah lokasi pada foto yang belum pun digeoteg, mengetahui bahawa tag untuk semua gambar kami sudah terletak telah dipulihkan dengan jayanya tanpa analisis terlebih dahulu.

Paint Shop Pro X5 gambar tempat-tempat Pengurusan

meretus


Oleh itu, Paint Shop Pro editing bahagian dibahagikan kepada dua antara muka yang berasingan: Menetapkan tab untuk perubahan makmal-jenis (pelarasan warna, imbangan putih, bunyi penindasan ...) dan persembahan Edit tab antara muka yang lengkap untuk Photoshop.

Bahagian pelarasan diperkaya dengan panel baru: kesan serta-merta. Sukar untuk tidak berfikir tentang Edit Photoshop Elements berpandu. Matlamatnya adalah sama, iaitu untuk mendapatkan satu klik laporan khas: Kesan Artistik, penapis hitam dan putih, potret kesan (fokus lembut, vignet, teduhan ...) atau pelbagai kesan retro, tanpa melalui mod suntingan "pakar".

Paint Shop Pro X5 Kesan serta-merta

Akses langsung kepada tetapan ini lebih mudah untuk memohon untuk pemula, tetapi kita masih kesal Corel tidak terfikir untuk akses mudah untuk dos selepas permohonan, seperti Photoshop Elements menawarkan di "resipi" beliau.

Di sisi Edit antara muka, arah aliran ini juga dibuat kepada Retro Lab Vintage, satu idea yang baik untuk melaksanakan kesan sendiri selain daripada yang dicadangkan oleh lalai, dengan mempengaruhi warna, ketepuan, keluk atau masih samar-samar, cahaya tersebar atau vignetting untuk mendapatkan cepat jenis Polaroid diberikan tanpa menggunakan aplikasi yang berdedikasi, dan dengan lebih banyak fleksibiliti.

Paint Shop Pro X5 Lab retro

Jika tidak, tidak banyak melaporkan, kecuali untuk yang baru "penapis kecerunan" alat yang hanya membolehkan anda memohon hitam untuk kecerunan telus untuk mensimulasikan penapis kanta. Dari segi alat penyuntingan, ia adalah jelas bahawa Paint Shop Pro sebagai Photoshop Elements dibuat hampir pusingan soalan.

Paint Shop Pro X5 Pilih dihina

Satu mungkin mungkin menyesal jika tiada alat pemilihan yang cepat sebagai intuitif dan berkuasa seperti Photoshop, pilihan kontur penapisan adalah sukar untuk dipadankan, dan kini boleh didapati di Photoshop Elements 11. Secara umumnya, ia tidak mempunyai lagi, berbanding pesaingnya, kemudahan penggunaan dan gerak hati, hampir ajaib, beberapa alat yang memberi manfaat yang setara dalam Paint Shop Pro, tetapi yang operasi adalah kurang serta-merta.

pengurusan lapisan


Paint Shop Pro sentiasa mempunyai lapisan pengurusan lebih tinggi daripada Photoshop Elements, dan keadaan ini berterusan untuk memeriksa dengan versi X5 sejak sisi Photoshop Elements 11, tidak ada perubahan, dan juga regresi yang tahap ergonomik. Di sisi Paint Shop Pro, ia masih mempunyai dua ciri-ciri yang hilang pesaing, yang iaitu keupayaan untuk lapisan kumpulan ke dalam folder, dan akses terus ke tetapan mereka dengan klik dua kali. Pendek kata, apa yang boleh dilakukan dalam Photoshop, tetapi tidak adik lelaki orang awam.

Paint Shop Lapisan Pro X5

Jenis lapisan tidak bergerak: sentiasa ada raster dan vektor lapisan, lapisan pelarasan dan "alat seni." Mereka berdedikasi untuk alat-alat lukisan, hasil daripada peningkatan: keupayaan untuk mengimport berus dari Photoshop CS. Bagi yang lain, walaupun alat ini tidak mencapai Painter kerumitan, namun kami menghargai kehadiran mereka adalah sebahagian daripada ciri-Paint Shop Pro menghampiri lebih "sebenar" Photoshop.

Paint Shop Pro X5 ke Alat'art

Walaupun kita bercakap mengenai ciri yang lebih "pro", Paint Shop Pro X5 juga menyimpan kelebihan berbanding skrip pengurusannya: Photoshop Elements 11 mendapat skrip pengurusan asas, tetapi hanya menyediakan pelaksanaan. Paint Shop Pro untuk masa yang lama menyediakan editor skrip yang komprehensif dan berkuasa, untuk merakam tindakan beliau, mengubah suai skrip yang sedia ada dan menjalankan skrip satu demi satu atau gabungan.

Paint Shop skrip Pro X5

Bergabung untuk HDR dan komposisi


Paint Shop Pro X5 menambah pilihan dalam gambar-gambar menggabungkan ciri-ciri: keupayaan untuk mencipta gambar dalam satu klik dari 3 fail RAW dengan pendedahan yang berbeza. yang lain tidak berubah: HDR menggabungkan modul konvensional tidak pernah berubah sejak versi X4, yang hanya dinikmati baik pulih mengenai hal ini.

Paint Shop Pro X5 HDR

2 mod sentiasa tersedia: mod automatik, menyedari gabungan dengan satu klik tanpa campur tangan pengguna, dengan keputusan rawak yang ini boleh menyebabkan, dan manual yang lain, yang dibahagikan kepada 3 langkah: penjajaran stereotaip dan kemasukan atau kawasan-kawasan tertentu menggunakan berus, pelarasan pelbagai parameter (suhu, warna, sorotan / midtones / bayang-bayang ...) dan pengoptimuman akhirnya akhir.

Tiada yang baru sama ada untuk penggabungan Gambar dalam usaha untuk menghapuskan atau barang-barang tertentu yang betul, sebagai sebahagian daripada penangkapan berterusan sebagai contoh. Sekali lagi Paint Shop modul Pro X5 adalah berdasarkan berus terbukti untuk menyimpan atau mengeluarkan item. Gambar berprestij Dail semula juga hadir dari versi X3 sentiasa sedikit kurang mudah daripada alat yang sama dalam Photoshop Elements, yang membolehkan untuk pembinaan semula tanpa menggunakan kotak dialog secara langsung dengan saiz semula imej selepas memilih apa yang perlu menghapus atau membiarkan. Walau bagaimanapun, hasilnya adalah sama berkesan.

saham eksport


Paint Shop Pro X4 telah membersihkan perisian lampiran untuk berkongsi foto dalam talian atau dalam bentuk pakej asas. Versi X5 menyimpan pendekatan ini, tetapi masih menambah ke Google+ Pilihan perkongsian, selain daripada Facebook dan Flickr. Ia adalah sedikit, tetapi ia akhirnya dengan baik selaras dengan pendekatan yang lebih "pengguna kuasa" perisian, yang menumpukan semula fungsi pada apa yang ia lakukan yang terbaik.

Paint Shop perkongsian X5 ProCat berkongsi Shop Pro X5 Google+

kesimpulan


Paint Shop kotak X5 ProTahun-tahun berlalu dan Paint Shop Pro Paint Shop mayat Pro: untuk mengatakan bahawa versi baru ini berkembang dengan lancar perkara ringan, kerana hanya beberapa nota baru tidak betul-betul revolusioner. Walau bagaimanapun, salah seorang daripada mereka, Retro makmal, menyediakan jadi agak mudah picture diberikan bergaya sejak kebelakangan ini, manakala selebihnya sudah pasti tidak mencipta semula roda, tetapi masih berkesan!

Tambahan lagi, walaupun Photoshop Elements 11 jenama yang lebih utama bunyi pengguna, Paint Shop Pro menguatkan tamparan potensi editor yang terbaik untuk "pengguna kuasa" yang tidak mahu merosakkan. Walaupun ia semestinya lebih mahal daripada perisian percuma seperti GIMP, tetapi lengkap dan cukup mudah untuk digunakan sebagai kompromi sentiasa menarik, terutamanya sebagai Corel terus menjual perisian pada harga yang lebih rendah daripada Adobe (69 euro dalam versi penuh).

Akhirnya, pilihan antara Paint Shop Pro dan Photoshop Elements 11 X5 masih bergantung kepada penggunaan: Adobe menyediakan bekalan yang lebih konsisten pengurusan foto untuk mengeksport, manakala Paint Shop Pro X5, Corel walaupun masih otot pengurusan pihak, masih kekal ciri-ciri penyuntingan dasarnya berasaskan. Jika antara muka masih lebat, walaupun sedikit luar meletakkan, jangan takut, perisian Corel boleh menjadi pilihan yang lebih baik.

  • Muat turun versi percubaan Paint Shop Pro X5

Paint Shop Pro X5

Semakin + Sangat menyiapkan editing + pengurusan + Laporan Baru mempunyai fungsi / harga Berpandukan konsep lebih menarik + "kuasa pengguna"susut nilai ... ... tetapi masih muka rebutante- Tidak ramai antara partage- Beberapa alatan manquants4Retouche pilihan gambarorganisasiperkongsianergonomik

Muat turun Paint Shop Pro untuk Windows.Disunting pada 2016/05/13 pada 05:38