Seagate mempunyai TB 60 dengan 3.5-inci SSD

Seagate diumumkan pada kapasiti rekod Flash Memory Summit SSD ini: 60 TB disusun dalam sampul surat yang tunggal 3.5 inci. Peranti kini adalah teknologi nilai demonstrasi, tetapi ia boleh pergi ke dalam pengeluaran pada tahun 2017 semasa.

17 padang 3.5 inci tidak lama lagi cukup untuk mengumpul 1 Po (petabyte) storan memori flash. Seagate sesungguhnya ia telah diumumkan pada hari Selasa pada pembukaan Memory Summit Flash (Santa Clara, California), prototaip SSD 3.5 inci melihat kapasiti rekod 60 TB. Associated dengan SAS (Serial SCSI dilampirkan) dan berpendapat dengan perniagaan, SSD menggunakan cip memori Micron ditandatangani (mungkin 3D TLC), dan berkisar pengawal tunggal, yang persembahan itu tidak didedahkan.

60TB ini terkandung dalam sampul cakera keras tradisional dalam teori menawarkan kepadatan yang lebih tinggi daripada 2.5 inci SSD 16TB diumumkan oleh Samsung.

Selain daripada kapasitinya, mengikut Seagate memegang rekod lain: bahawa kecekapan tenaga dengan 4 TB berguna per watt. Untuk syarikat AS, SSDs berkapasiti tinggi masa depan yang ditakdirkan untuk menang dalam pusat data untuk syarikat yang ingin meningkatkan kapasiti simpanan mereka tanpa menggerakkan rak baru, dan tanpa perlu memanggil pada peranti storan berbeza kerana mereka menyimpan data panas (akses biasa) atau sejuk.

Seagate membangkitkan ketersediaan semasa 2017, tanpa memberi maklumat lanjut. Harga untuk tayangan perdana dunia ini akan tidak syak lagi terlalu tinggi: untuk perbandingan, 16 TB Samsung dijangka pulih 10 000.

Seagate SSD 60TBDisunting pada 2016/08/10 pada 08:32