Android pengedaran: Nougat pertumbuhan perlahan

Tahun demi tahun, kadar penggunaan versi terbaru Android berkurangan. Setahun selepas dilepaskan, Android Nougat hanya dipasang pada 15.8% daripada peranti.

Situasi yang berkaitan dengan hakikat bahawa pengeluar telefon pintar tidak menawarkan semua maklumat terkini.

Nougat Android masih tidak majoriti


Walaupun Google telah mengeluarkan laporan terbarunya mengenai pengagihan Android pada bulan September 2017, menunjukkan bahawa Nougat, OS di luar sana setahun, berjuang untuk mengenakan dan masih tidak majoriti. Malah, Nougat 7.0 dan 7.1 adalah hanya 15.8%.

Ia Android 6.0 Marshmallow, yang masih versi yang paling banyak digunakan dengan 32.2%. Kemudian datang Lollipop 5.0 dan 5.1 dengan 28.8%, Nougat dan Kitkat 4.4 kekal sebagai OS yang digunakan secara meluas, memandangkan usia, dengan 15.1%.

Android 7.0 Nougat

Oreo Android: hanya satu pertiga daripada pengguna akan memuat turun


Selama ini, pengguna menerima pakai kurang versi terbaru Android, terutama kerana kemas kini tidak terdapat pada semua telefon pintar. Tidak hadir nisbah taburan pada bulan September 2017, Oreo Android, versi terbaru OS, dijangka muncul di Oktober 2017. Menurut ramalan Jan Dawson daripada Jackdaw Penyelidikan, hanya satu pertiga daripada pengguna Android akan memuat turun Oreo. Beliau juga percaya bahawa Android Oreo akan digunakan secara besar-besaran pada tahun 2018 dan ia akan menjadi versi yang paling banyak digunakan hanya pada akhir 2019.

Google sedar bahawa kadar penggunaan versi terbaru Android mengecut dari tahun ke tahun, diumumkan Mei 2017 " projek Treble "Sepatutnya memudahkan kemas kini untuk pengeluar. Soalnya ialah sama ada ini akan meningkatkan penembusan Android Oreo.


  • Android 8.0 Oreo: a bug pada 4G dan WiFi?
  • Android Play Melindungi memastikan keselamatan anda
  • 8 Oreo Android diumumkan oleh Google: apa yang baru?
  • Android 7.1 mempunyai sistem pengesan panik
Disunting pada 2017/09/13 pada 15:58