ujian 7 model: Notebook

Samsung Siri 3Samsung Series 3 ujian kami adalah mudah alih selain dalam perbandingan ini: ia adalah satu-satunya dengan penyelesaian penuh daripada AMD, pemproses untuk kad grafik. Bahawa ia memberi manfaat pada orang lain? Menjawab dalam ujian ini.

persembahan

Samsung Siri 3
spesifikasi
Ref. betulNP355V5C-S01FR
Screen - Definition15.6
1368 x 768 piksel
pemprosesAMD A8-4500M
(1,9-2,8 GHz)
Bilangan teras4
memori6 GB 1600 MHz DDR3
kad grafik
HD 7670M 1GB
simpananSeagate 1TB 5400 RPM @
pemacu optikWriter DVD
Wi-Fi802.11 b / g / n (AR9485)
Bluetooth4.0
pembaca kadSD, SDHC, SDXC, MMC
PC Connection2x USB 3.0, 2x USB 2.0
Penyambung A / VHDMI, fon kepala / mikrofon, VGA
webcam0.3 megapiksel
papan kekunci104 kunci chiclet dengan pad nombor
touchpad103 x 55 mm berbilang
OSWindows 7 Home Premium
jaminan1 tahun
bateri6 sel 49.1 Wh
dimensi372,5 x 243 x 33 mm
berat badan
2,3 Kg
Apabila Toshiba atau Packard Bell memilih warna-warna terang untuk berpakaian komputer riba mereka, Samsung adalah sangat mudah: itu semua kelabu berpakaian 3 Series ini disampaikan kepada kami. Reka bentuk yang kemas, tetapi penamat adalah sedikit kurang: imej laptop Packard Bell, satu nota pada model ini yang patut yang tidak sempurna di shell skrin. Plastik yang dipilih oleh pengeluar Korea kelihatan kukuh dan dibuat dengan baik dan kesan yang diberikan kepada permukaan mengingatkan aluminium menolak yang ditemui pada beberapa ultrabooks. Ia tidak menipu sesiapa, tetapi ia adalah agak baik. Kerosakan, bagaimanapun ia menandakan begitu mudah.

Samsung Siri 3
Ini adalah benar untuk shell yang melindungi skrin, tetapi tidak ke tepi papan kekunci atau bersandar-pemegang. Yang terakhir ini mempunyai lapisan kelabu yang ringan cengkaman dan kontras dengan permukaan licin pad sentuh. Akhirnya, Samsung telah dijaga untuk meletakkan kaki getah pelbagai untuk mengelakkan skrin tidak datang terlalu bergesel papan kekunci. Tetapi ini adalah sangat kecil dalam saiz dan tidak memberikan perlindungan yang mencukupi untuk rasa kami.

Samsung Siri 3
Dari bercakap skrin hanya Samsung mempunyai idea yang baik untuk meletakkan di telefon bimbit panel matte beliau. Pantulan yang sempurna disalurkan. Jadi, kita memaafkannya Sebaliknya beliau agak lemah: sebelum penentukuran, luminance diukur pada 242 cd / m² untuk titik hitam pada 1.17 cd / m². Ini memberikan kita satu perbezaan yang agak baik 207: 1, tetapi untuk colorimetry sangat perfectible dan menarik sedikit kepada biru (purata Delta E 10). Sekali penentukuran yang dilakukan pada 200 cd / m², colorimetry menghampiri kesempurnaan (purata Delta E 0.6), tetapi kontras mengambil hit: 172: 1. Menyalahkan orang kulit hitam yang kekal dibasuh (1.16 cd / m²).

Samsung Siri 3
Berakhir dengan satu perkataan tentang dimensi Siri 3 dengan lebih kurang 37 cm lebar dan 24 dalam, ia berdiri sebagai yang paling padat dalam Roundup ini. Ia juga merupakan salah satu yang paling ringan dengan "hanya" 2.3 kg. Akhirnya, hanya Aspire V5 Acer berjaya melakukan lebih baik dari segi kehalusan dan ringan.

perkakasan

Kita berkata dalam pengenalan, Samsung mempunyai keanehan ini bahawa ia adalah satu-satunya buku nota dalam ujian ini untuk kapal AMD APU. Ini adalah A8-4500M, generasi Trinity. Kepada orang-orang yang berhak atasnya, tidak bersuara sesi dalam artikel kami khusus untuk teknologi ini (AMD Trinity: Bulldozer dalam komputer riba). Ini APU terukir di 32 nm, mempunyai 4 teras fizikal (terhadap dua bagi keseluruhan tahun ini perbandingan pemproses Intel) yang beroperasi pada frekuensi antara 1.9 dan 2.8 GHz. Siapa kata APU juga berkata sebahagian grafik: seperti Intel, AMD yang ada dalam diri mereka unsur-unsur khusus untuk paparan. Di sini, ia adalah HD 7640G, yang mengintegrasikan 256 teras Radeon mencatat masa antara 497 dan 655 MHz. Ia juga mempunyai berdedikasi memori 512 MB, yang beroperasi pada 800 MHz.

AMD A8-4500M
Bahagian grafik dikaitkan dengan GPU berdedikasi, iaitu Radeon HD 7670M, yang sama seperti yang terdapat dalam HP dan Toshiba komputer riba. pemproses 480 aliran yang berjalan pada 600 MHz dan bekerja dengan gigabit RAM berjalan pada 900 MHz. Disambung secara CrossFireX dan diuruskan oleh penyelesaian Dual Graphics AMD, kedua-dua GPUs dapat beroperasi serentak untuk meningkatkan prestasi dalam 3D.

Untuk menyokong kedua-dua komponen, Samsung memilih untuk memperkenalkan tidak kurang daripada 6 GB RAM beroperasi pada 1600 MHz, kekerapan maksimum yang disokong oleh platform dari AMD. simpanan Side, pengilang hanya sebagai murah hati, kerana 3 Series ini mempunyai cakera keras dengan kapasiti 1 TB!

Lain peralatan adalah pada: litar wayarles pengurus 802.11n Wi-Fi dan Bluetooth 4.0, pembaca kad memori SD dan MMC, pembakar DVD, dua USB 2.0 pelabuhan dan dua USB 3.0 serasi, HDMI dan VGA, penyambung audio. Kapasiti bateri adalah tambahan yang paling penting untuk perbandingan ini, dengan lebih daripada 49 Wh.

Samsung Siri 3Samsung Siri 3
webcam adalah satu-satunya Kelemahan: megapiksel 0.3 yang tidak mencukupi, dan kualiti imej yang mengalami ... Ia adalah kasihan bahawa Samsung telah pun dijaga untuk memasukkan speaker layak nama itu di dalam buku beliau: yang kuat, mereka tidak menepukan bunyi dan menawarkan yang paling bersih dalam Roundup ini.

tanpa lampudengan lampu
Menangkap tanpa lampu dan dengan

Digunakan, ergonomik

Seberapa kerap pada komputer riba, Samsung adalah murah hati kira-kira saiz pad sentuh. slaid tidak sempurna, tetapi hasilnya diterangkan mengkompensasi ruang. Walau bagaimanapun, peranti ini mendedahkan sedikit gugup ketika datang ke operasi multi-sentuh. Kedua-dua jari menatal khususnya menyebabkan kita beberapa masalah. Ia adalah cecair, tetapi sukar untuk melibatkan diri: kita mesti mengambil ia beberapa kali untuk ditaati! Terlalu buruk, kerana pemandu Synaptic dihantar dengan PC penuh pilihan, termasuk keupayaan untuk kembali kepada jari menatal (kedua-dua menegak dan mendatar) untuk pencinta sekolah lama. Satu perkataan mengenai dua butang yang mengiringi touchpad ini: bangsa adalah pendek, sambutan kering, dan secara keseluruhannya, penggunaan mereka tidak begitu menyenangkan.

Samsung Siri 3
Dia akan mengimbangkan lebih baik untuk papan kekunci? Sama sekali. Satu-satunya kelemahan kecil melibatkan pad kekunci arah, yang kunci adalah terlalu sempit, tetapi di atas kekunci Shift kiri, yang tidak mempunyai lebar dan menyebabkan beberapa kesilapan menaip. Selain daripada kedua-dua elemen, apa-apa untuk melaporkan: kunci adalah baik bersaiz, baik dijarakkan, menaip adalah baik, walaupun perlumbaan adalah sedikit lebih pendek daripada buku nota lain dalam Roundup ini.

Samsung Siri 3Samsung Siri 3
Tentang pintasan papan kekunci, anda boleh menunjukkan yang membolehkan melaraskan kecerahan atau jumlah, orang-orang yang membolehkan atau touchpad dan wayarles litar melumpuhkan, atau mereka yang boleh digunakan untuk melancarkan dua fungsi rumah Samsung, iaitu Tetapan mudah dan mod senyap. Yang terakhir ini membolehkan untuk mengurangkan bunyi bising yang dihasilkan oleh sistem kipas dalam dua cara: sama ada dengan menggunakan operasi / berhenti kitaran untuk pembolongan dari semasa ke semasa tetapi cara yang stabil, sama ada dengan meletakkan kelajuan kipas pada tahap minimum, untuk aliran udara terhad tetapi berterusan.

Samsung Siri 9Samsung Siri 9
Bagi Tetapan mudah Samsung dia termasuk semua tetapan yang boleh dibuat pada Siri 3. Mod Senyap, kuasa pengurusan maju atau rangkaian tanpa wayar atau kabel, tiada apa yang terlepas pusat kawalan benar ini . Antara muka yang memberikan anda juga akses kepada ciri baru, Boost Fast Samsung. Tiada apa-apa yang sangat inovatif, tetapi hanya hujung kecil menghadkan bilangan peranti yang disahkan pelancaran Windows semasa ia juga mungkin untuk menukar animasi OS dalam mod asas, sentiasa dengan tujuan untuk mempercepatkan permulaan.

Tetapan mudahTetapan mudah
Suite perisian yang disediakan oleh Samsung juga kaya empat program lain yang menarik:
  • Mudah Migration membolehkan anda dengan mudah memindahkan fail dari satu mesin yang lain, mengelakkan kumpulan tetapan kediaman khususnya. Kami cuba aplikasi ini dengan dua mesin yang menjalankan Windows 7 tanpa kebimbangan sedikit, satu-satunya keperluan adalah bahawa perisian dipasang pada semua mesin yang terlibat. Mujurlah, Samsung telah menyediakan peluang untuk mewujudkan laku dari perisian.
Migrasi mudah Langkah 1Migrasi mudah Langkah 2Migrasi mudah Langkah 3
  • Mudah File Share mewujudkan sambungan Ad-Hoc antara dua mesin disambungkan kepada rangkaian Wi-Fi yang sama. Oleh itu, ia adalah mungkin untuk menarik dan melepas dokumen dari satu PC yang lain. Semua yang berlaku dengan sekurang-kurangnya konfigurasi, walaupun sambungan automatik tidak memberi kita kepuasan, sambungan manual adalah nasib baik sangat mudah. Sekali lagi, Samsung telah dijadualkan fungsi eksport bagi laku, yang boleh dipasang pada mesin lain sebagai Siri 9.
Mudah File Share
  • Mudah Software Manager untuk memasang pemandu maklumat terkini dan perisian, termasuk Windows. Ambil perhatian bahawa Samsung mempunyai rasa yang baik untuk menawarkan di sini memasang Norton Internet Security 2012 (lesen 60 hari), yang tidak termasuk dalam mesin lalai. Ia adalah jauh dari banyak crapwares hadir pada Fujitsu U772, sebagai contoh.
Software Manager mudahSoftware mudah Download Manager
  • Recovery Solution, akhirnya, adalah jelas parti. perisian sandaran dan dikaitkan pemulihan lama PC Samsung menawarkan wajah baru tetapi keuntungan tidak fungsi utama, manakala juga apa yang ia direka.
Recovery Solution

Kami akan, bagaimanapun, di Pusat Sokongan mudah yang kegunaannya adalah sangat dipersoalkan, yang paling teruk menjadi internet alat diagnostik yang tidak bertindak balas ... jika ada yang tidak disambungkan ke Internet. Bagi Pelancar Software, ia mungkin menghiburkan anda seketika, tetapi ia tidak kelihatan seolah-amat diperlukan sebagai perisian lima dinyatakan di atas. Akhirnya termasuk kehadiran Cyberlink Media Suite Versi 8, lengkap, yang mempunyai beberapa ciri-ciri untuk menguruskan media (cetak, penukar video audio, pembetulan gambar, mencipta persembahan slaid ...) dan untuk berkongsi (pemindahan ke akaun Flickr anda dan / atau Facebook).

Pelancar perisianCyberlink Media Suite


Prestasi: markah

persembahanBagaimana pula prestasi notebook ini dalam amalan? Apa yang memberi ada berbanding model lain dalam perbandingan ini? Terdapat disulitkan dan membandingkan keputusan di muka surat berikut:
  • ujian sintetik
  • Ujian dalam amalan


pendapat kami

Samsung Siri 3A saiz yang agak padat, berat sederhana, panel matte (tetapi berbeza terlalu sedikit) dan satu set faedah: Siri 3 Samsung mempunyai beberapa perkara untuk membuat. Selain peralatan yang mencukupi, yang mempunyai cakera keras tertentu untuk kapasiti rekod (untuk perbandingan ini) terabyte a.

Ya tetapi kini, selain daripada webcam bernama, notebook ini mengalami tahap yang sangat purata prestasi. Dan ia adalah terutamanya pemproses, atau sebaliknya APU, yang merupakan punca. Bagi AMD A8-4500M mendapati sukar untuk bersaing dengan Intel, yang lebih apabila ia datang kepada Core i5 HP dan Packard Bell model. Lebih buruk lagi, kelemahan APU ini menafikan prestasi yang baik dalam permainan, seperti yang kita lihat dalam Far Cry 2, kerana penggunaan yang bertanggungjawab adalah terlalu penting. Akhirnya, Samsung telah dilakukan dengan baik untuk meletakkan bateri kapasiti yang diberikan dari Series 3, yang membolehkan ia menunjukkan prestasi yang baik semasa ujian autonomi kami.

Ergonomik sama sekali purata notebook ini, touchpad tidak di papan kekunci, tidak dapat menangkap nota. harga sama ada, kerana model kami dipasarkan dengan harga orang ramai 599 euro.


Samsung Siri 3

penamat paling Matte + + + perisian yang menarik suite yang padat dan ringan cukup susut nilai + Selesai honnêteLes globales- Prestasi Sebaliknya Rendah skrin pemanas dan dengan itu menggunakan perfectible2.5Performances ErgonomicsautonomiErgonomik / Finishkedudukan harga < sebelum halaman seterusnya > Disunting pada 2017/09/26 pada 16:53