Mastodon: rangkaian sosial yang baru, bebas dan tanpa iklan

Dalam dunia rangkaian sosial, terdapat pendatang baru: Mastodon. Ia menyebabkan kacau di Internet pada April 2017, dan untuk sebab yang baik: ia boleh menjadi alternatif kepada Twitter, yang tidak sepatutnya menghargai rangkaian sosial untuk burung kecil, yang sudah bergelut untuk meyakinkan pengguna baru dan menyatukan pertumbuhannya. Mastodon mempunyai hujah-hujah yang besar baginya, bermula dengan pasukannya 100% percuma.

Itulah yang dibuat keindahan pendahuluan Mastodon, yang yakin lebih daripada 40 000 pengguna dalam hanya beberapa hari. Selain Mastodon seolah-olah telah mengetahui Twitter kesilapan untuk hanya memadamnya.

  • Top 20 satu rangkaian sosial terbesar

Mastodon: Percuma, Percuma dan Sumber Terbuka


komuniti Sumber Terbuka sudah incenses rangkaian sosial yang diwujudkan oleh Eugen Rochko untuk pasukan berpusat yang: di mana Facebook dan Twitter menumpukan perhatian semua pada pelayan mereka sendiri (kadang-kadang menyebabkan kegagalan global), Mastodon bermain pada keadaan tertentu (baca "pelayan") yang semua orang boleh membuat mudah dan secara percuma, dan anda boleh mencari senarai. oleh itu Mastodon bergantung kepada yang tidak: Kod adalah sumber terbuka dan API sudah disediakan bagi mereka yang ingin membangunkan aplikasi pihak ketiga untuk digunakan.

mastodon
Seperti Twitter atau Facebook, Mastodon secara percuma. Walau bagaimanapun, ia mahu memusnahkan pepatah bahawa internet " jika ia percuma ia adalah anda produk "Pengiklanan atau data koleksi (dibuat mungkin disebabkan oleh pembahagian pelayan). Semua orang boleh membuat masyarakatnya, bagaimanapun, mempunyai kelebihan yang tidak semestinya menjadi bulatan tertutup: semua keadaan berkomunikasi.

Mesej yang lebih panjang dan pilihan yang sangat maju


Mastodon hits keras terhadap jawatan Twitter tidak lama lagi: manakala pengguna Twitter adalah terhad kepada 140 aksara menghadkan tidak munasabah rendah, pada Mastodon, mesej sehingga 500 aksara. Cukup baik untuk bercakap tanpa laluan pejalan kaki.

Terdapat, lebih-lebih lagi, tidak algoritma yang menguruskan paparan mesej: satu-satunya garis masa bermain. Dan sebelah privasi, pengguna disajikan, dengan banyak pilihan untuk hantar sahaja di mana kita mahu dan ini untuk setiap mesej.

Soalnya ialah sama ada Mastodon mempunyai kejayaan yang pengguna yang sudah memberi pinjaman, atau jika ia akan membuktikan untuk menjadi hanya lagi pengalaman lain dapat bertahan gergasi Twitter dan Facebook. Anda boleh membuat fikiran anda sendiri pada satu contoh Mastodon!

  • Twitter: nama samaran tidak mengira dalam 140 aksara
  • Twitter: dua eksekutif baru meninggalkan
  • Facebook: butang "Hello" untuk menjadi satu laman web?
  • mengambil gambar diri sendiri Data: Di sini semua yang Facebook tahu mengenai anda
Disunting pada 2017/04/06 pada 17:37