Intel Z68: chipset baru Sandy Bridge, kad 3 ujian!

Lucid Virtu: Perisian Optimus ...


Lucid Virtu Logo Dengan Z68 papan induk, beberapa pengeluar menawarkan ciri-ciri baru yang dibangunkan oleh Lucid, sebuah syarikat di mana Intel memegang saham. Ini adalah fungsi Lucid Virtu. Pada masa lalu, kita sudah berminat dalam teknologi Lucid dengan Hydra Engine terkenal untuk campuran dua keputusan grafik kad jenama yang berbeza sekurang-kurangnya tidak meyakinkan. Jika sehingga kini teknologi Lucid yang melalui cip, perisian Virtu adalah betul-betul dia.

Yang dicadangkan oleh beberapa pengeluar motherboard (ia tidak bergantung kepada Z68 chipset Intel atau) teknologi Virtu mempunyai beberapa objektif, termasuk untuk menggunakan sama ada tengah-tengah HD processor 3000 grafik atau kad grafik tambahan dipasang di PC. Jelas sekali, kita ditinggalkan dengan sejenis perisian Optimus (merujuk kepada teknologi NVIDIA) jika HD 3000 CPU digunakan untuk paparan desktop dan kegunaan harian perisian dan di mana kad grafik tambahan dipanggil untuk membantu untuk permainan dan semua yang berkaitan dengan 3D. Manfaat lain adalah kursus untuk mendapat manfaat daripada QuickSync kekal menyekat pemproses, untuk mempercepatkan segala-galanya tentang mengekod video.

Intel Z68 - QuickSync
teknologi QuickSync Intel boleh didapati di sini untuk pengekodan video

Di atas kertas, oleh itu, Lucid Virtu kelihatan agak menarik. Ia juga mempunyai dua mod operasi: i-mode di mana segala-galanya melewati HD3000 dan selebihnya adalah mod yang menarik perhatian kami, dan d-Mode yang membolehkan untuk menggunakan kad grafik tambahan oleh pemayaan HD 3000. dalam amalan, operasi i-mode sudah kuno. Pada platform Z68 serasi sekali kad grafik tambahan yang dipasang dan berkuasa, sambung yang tidak menyaring, tetapi output video motherboard. Ia menjengkelkan kerana ia segera menutup pintu pada beberapa monitor dan resolusi tertentu sejak HD 3000 Intel masih tidak menyokong Dual-Link DVI, skrin 30 inci ... tidak akan menikmati resolusi asli iaitu 2560x1600 piksel sebagai contoh.

Seperti Hydra Engine, Lucid menggunakan lapisan abstraksi perisian yang akan memintas panggilan ke API DirectX untuk laluan pada GPU pilihan: Intel HD 3000 atau kad grafik tambahan dipasang. Jika kedua yang dipilih, keputusan akhir disalin ke memori yang diperuntukkan kepada HD 3000 untuk paparan pada skrin.

Lucid Virtu Techno
gambarajah operasi

Ambil perhatian bahawa virtualisasi yang ditawarkan oleh Lucid membolehkan penggunaan dua litar grafik pada masa yang sama: untuk memainkan video dalam tetingkap dengan grafik bersepadu dan bermain permainan dalam tetingkap yang lain dengan kad grafik tambahan. Malangnya, tidak seperti Optimus NVIDIA, apabila sistem menggunakan HD 3000 untuk paparan desktop, kad grafik tambahan sentiasa mendapat kuasa: penggunaan kuasa secara keseluruhan adalah lebih tinggi apabila Virtu memulakan.

Intel Z68 - Virtu - Pengurus Peranti
Windows Device Manager: AMD Radeon HD 6970 dan HD 3000

teknologi virtualisasi Lucid adalah berdasarkan kepada profil perisian, yang akan mungkin tidak tanpa masalah. Pada masa lalu, kekurangan profil Lucid telah banyak cacat teknologi Hydra Engine ... Tidak ada sebab untuk mengubah itu, malangnya, dan Lucid akan pada masa ini seratus profil didapati. Ini bermakna bahawa dengan permainan seperti Crysis 2, sebagai contoh, rendering itu dilakukan secara lalai ... HD 3000 ... Jadi, anda hanya boleh bayangkan pembunuhan beramai-ramai pada kadar bingkai yang. Dan jika permainan baru-baru ini seperti Crysis 2 adalah berkenaan, banyak gelaran lebih kurang baru-baru ini juga: Fable, Anno 1404 adalah hanya beberapa contoh permainan tanpa profil. Yang berkata, ia masih boleh membuat profil secara manual: memuatkan pengguna nama profil dan pilih fail boleh laku yang berkaitan. Oleh itu, kita akhirnya boleh memainkan Crysis 2 dalam sistem kami dengan Virtu dan Radeon HD 6970 kepada arahan.

Intel Z68 - Virtu - CPL Intel Z68 - Virtu - Profil
Virtu Pemandu dan membuat profil

Bagi pelaksanaan teknologi Virtu itu, dari sudut ketat praktikal anda perlu memasang Windows 7, memasang driver untuk kad grafik tambahan, mengaktifkan Mod berbilang monitor pada BIOS, tetapkan ia untuk boot HD 3000, Windows 7 Mulakan dengan HD 3000, memasang pemacu Intel, dan kemudian memasang perisian Virtu itu.

Intel Z68 - Virtu - Persediaan
pemandu memasang Virtu

Pada masa ini, Virtu hanya berfungsi pada Windows 7 dan ia seolah-olah bahawa penggunaan kad grafik AMD adalah lebih baik bahawa GeForce disokong. Dan jangan lupa satu terperinci: apabila Virtu diaktifkan, ia tidak lagi mengakses pemacu kad video, seperti AMD NVIDIA.

Intel Z68 - Virtu - AMD CCC
Dengan Virtu, setiap permulaan AMD mengingatkan anda bahawa pemandu tidak boleh dimuatkan

Pada masa akan datang, teknologi Virtu yang boleh bekerja dengan lebih banyak permainan, ia adalah fakta, tetapi juga dengan pelbagai yang lebih luas grafik cip sebagai perekanya bekerja pada mod operasi di mana satu cawangan ke skrin kad grafik tambahan dan tidak HD 3000. < sebelum halaman seterusnya > Diedit pada 11/07/2012 pada 12:31