Bluetooth 4.1: Kursus penuh untuk Internet Perkara

Tiga setengah tahun selepas Bluetooth 4.0, Bluetooth SIG Rabu telah mengeluarkan spesifikasi Bluetooth 4.1, yang memberi tumpuan kepada Internet Perkara.

Merasmikan Smart Bluetooth atau Bluetooth Tenaga Rendah (BLE), yang menyediakan beberapa bulan autonomi sel butang, versi 4.0 mempunyai Bluetooth standard sambungan tanpa wayar pelbagai peranti berkomunikasi, mengelakkan diri standard seboleh Ant + tetapi terutama banyak penyelesaian proprietari.

BLE ini merupakan salah satu jika tidak pencetus untuk pendemokrasian ukuran sendiri (diri kuantitinya) Dan kesihatan berkaitan dan Bluetooth SIG tidak berhenti di situ cara.

logo Bluetooth
Bluetooth 4.1 dibuka untuk mula keupayaan untuk peranti untuk kedua-dua pelanggan dan pelayan. Konkrit kadar jantung dan sensor lain boleh bersambung terus berhubung dengan jam tangan, ketika menyambung kedua serentak untuk telefon pintar. Dalam nada yang sama, perkembangan ini menjadi asas bagi pengurusan IP, dan lebih khusus IPv6.

Dalam satu lagi, untuk memudahkan penggunaan alat-alat sentiasa berhubung antara satu sama lain, BT 4.1 membawa masa penyambungan semula automatik untuk 3 minit. Ia tidak akan menjadi perlu untuk campur tangan untuk menyambung semula alat dengar atau wristband kecergasan selepas berehat pee.

Piawaian baru ini akhirnya meningkatkan pengurusan gangguan antara banyak peranti yang mengeksploitasi jalur frekuensi yang sangat didambakan 2.4 GHz.

Dan apa-apa untuk merosakkan, beberapa peranti Bluetooth 4.0 akan bergerak ke bluetooth 4.1 ke atas maklumat firmware.

Diedit pada 18/12/2013 di 14h48