Det var 50 år sedan, det uppdrag som nästan kostade livet av Neil Armstrong

16 mars 1966, en bemannad rymdfarkost dockas för första gången i historien en raket i omloppsbana. Ombord på fartyget kan en Neil Armstrong har varit att dagen förlora någon chans att sätta sin fot på månen tre år senare.


Cape Canaveral, 16 mars 1966. Titan II raket tar av med vid sin topp, Gemini 8 rymdskepp till den mycket speciella uppdrag. Han var den förste att docka med en obemannad objekt i rymden. En mycket farlig manöver, ansåg den farligaste tiden.

Inledningsvis var uppdraget att pågå i tre dagar för att tillåta de två astronauterna ombord Gemini 8 prov fyra gånger förtöjning i den första etappen av en raket, lanserade en timme sedan. En av de två män var ännu råd med en liten resa ensam på en fristående modul. Tour som aldrig kommer att ske.

De två astronauter i fråga är David Scott, piloten och Neil Armstrong, kaptenen. Sex timmar efter start och efter redan fem varv runt jorden, är Gemini 8 definitivt inert strategi av den första etappen av raketen. Armstrong lanserar " Vi är förtöjda "Styrcentralen. Innan du blir upphetsad, " Det var kakan ". förhastad slutsats.

den'Agena, vu depuis Gemini 8
Agena sett från Gemini 8
Efter dockning, besättningen påslagen motorerna i den Agena (namnet på det övre steget av raketen) för att spara bränsle Gemini. Och några minuter efter manövern observerade Scott på styrmedel alla Gemini / Agena börjar att vända långsamt. " Vi trodde först att Agena, som led av kända problem, skulle bli galen "Scott påminner i sina memoarer, Två sidor av månen.

"Vi båda visste att om vi gjorde ingenting, vi döda"


Astronauterna skär sedan motorerna, tyst rotation. Endast en gång. Eftersom fenomenet börjar om igen, och det är snart kring tre teman som kretsar Gemini och hans besättning. För både män " stod det klart att problemet inte var det för Agena, men vår "Säger Armstrong.

Scott och Armstrong
Lyda instruktioner från jorden, Armstrong och Scott när han försökte att separera Gemini Agena. Men uppgiften är emellertid särskilt komplicerad genom rotation som börjar att slå ut de två astronauter som måste agera snabbt. Armstrong beslutat att inaktivera motorer Gemini och återta kontrollen över fartyget med hjälp av den bakre propellern. En bra reflex. En av motorerna för att justera inställning av kapseln, som hade varit en kortslutning, inte hade svarat på off kontroll involverar rotation Gemini.

" Vi båda visste att om vi gjorde ingenting, vi döda "Säger Scott.

Efter detta missöde och respektera reglerna för NASA, astronaut började en återgång till jorden, i förtid avsluta sitt uppdrag. Gemini 8 gick på grund i Stilla följande dag den 18 mars. Historien säger inte om svalka av Armstrong vägde eller inte tre år senare, när man väljer som kommer att leda den första modulen som kommer att landa på månen. Men du måste ha din idé i frågan.

Redigerad på 2016/03/18 vid 08:32