15 minuter med Rasmus Lerdorf, PHP skapare

Rasmus Lerdorf
Rasmus LerdorfC'est 1994 Rasmus Lerdorf uppfann PHP, ursprungligen ett personligt projekt för att bättre hantera sin webbplats. Medan PHP andetag i år sin femtonde ljus, används det på en tredje parts webbplatser. Huruvida Yahoo, Facebook, eller statliga webbplatser, har PHP etablerat sig i koppling med en databas. WordPress till Drupal via Gallery och Joomla, många open source-projekt som har hjälpt förtäta utvecklare.

I samband med forumet PHP 2010 organiseras av AFUP (French Association of PHP användare) och för närvarande pågår i Paris träffade vi Mr. Lerdorf som återvänder till språkets ursprung och dess utveckling.

När du har skapat PHP för att lösa ett personligt problem, vilka var dina motiv att distribuera öppen källkod?

Rasmus Lerdorf: Åh det var lättja! Egentligen hade jag kommit till en punkt där jag inte kunde hantera allt på egen hand. Utvecklare klagade och bad mig att ändra någon del av koden. Det var hårt arbete. Slutligen var det så mycket lättare att distribuera och låta andra ändra sig.

Har du eller vill du hoppas att PHP skulle uppleva en sådan framgång?

RL: Nej, jag hade ingen plan och ingen vision. PHP har alltid varit mycket pragmatiskt och jag skulle aldrig ha trott att en tredjedel av webbplatser skulle använda en dag. Alla startas korrigera delar av kod här och där och så småningom blev mycket populär. Du vet, du kan inte planera en sådan framgång.

Vad är din roll i dag i utvecklingen av PHP?

RL: Det finns många delar av kod som jag inte ens vet. PHP har blivit så stort att jag inte kan ge mitt godkännande till alla utvecklingsinsatser. Programmerare bekant med vissa projekt stödjer besluten själva. För min del, jag försöker lösa konflikter. Också jag ger råd och erbjuder metoder.

Vilka är dina senaste verk?

RL: Jag arbetar för närvarande för uppstarts WePay. Jag utvecklar OAuth API: er. Innan jag Planchais på APC (NDRL: Alternative PHP Cache) för hantering av cachedata. Jag har alltid arbetat med PHP kodpartier.

Vilka är de projekt som utvecklats i PHP som du tycker är mest intressant?

RL: Det är svårt, det finns så många och inom många olika områden. Jag var mycket imponerad av Drupal samhället. En del arbeten av WordPress är mycket intressant, särskilt deras dubbel strategi WordPress.org och WordPress.com.

Det finns också detta fascinerande projekt, CrisisCamp, vilket gör det möjligt för utvecklare att federera och hantera naturkatastrofer. Detta är något fantastiskt som faktiskt löser ett problem. I båda PHP är ett språk, det är ett verktyg som ett operativsystem men i slutändan kan vi göra märkliga saker.

Om man tror databassårbarheter uppfördes av den amerikanska regeringen, 30% av sårbarheter i mjukvara beror på PHP-program. Tror du att det finns ett problem i språkinlärning och god praxis?

RL: PHP är ett mycket lättillgängligt språk och nybörjare börjar med att lära sig det över en annan som Python eller Perl. Dessa språk används sedan av erfarna programmerare som inte gör misstag. PHP kommer att tillåta någon att enkelt utforma en idé och lägga det på nätet snabbt.

Men vi kan inte göra något som är både tillgänglig men också kräva en djup lära sig att undvika misstag. Vi förmodligen kunde ha gjort ett bättre jobb i denna riktning, men det skulle ha inneburit begränsningar i funktionalitet. Så vi måste hålla en bra balans eftersom vi utveckla mer omfattande saker, desto mindre de är lätta att greppa. Ibland stannade vi några projekt just därför att de blev riktigt tillgängliga.

Du arbetar sju år på Yahoo! Vad var din roll i företaget?

RL: Under de första tre åren har jag fått i uppdrag att migrera till PHP. Yahoo var ett konglomerat av 35 företag som förvärvats här och där och var och en med sina egna tekniker. Ett tag AC fungerat bra, även i Europa. De lämnade respektive ingenjörer för att stödja utvecklingen av deras produkter.

Efter Yahoo! ville expandera i Asien och kommer att minska många av sina webbplatser. De behövs för att standardisera sin infrastruktur. Det skulle ha varit alltför svårt att anställa och utbilda utvecklare på olika språk. Yahoo! ville ha en homogen miljö.

Var inte så svårt att övertyga ingenjörer att byta arbetsredskap?

RL: Om det verkligen var det ibland svårt, vissa vägrade att migrera. Detta har upprört flera men ärligt några av deras teknik var helt enkelt ineffektiva eller oförenligt med de föreslagna webbplatser. Och ändå, migration var oundvikligt.

När övergången är klar Jag arbetade med ingenjörerna, att ta hand om rekrytering eller PR. Överta ansvaret för utvecklingen av de största webbplats var en riktigt intressant utmaning men när arbetet är slutfört, hade jag inte alltför många anledningar att stanna.

Vi hör mer och mer om JavaScript som en serverbaserad Node.js Vad tycker du om den här tekniken?

RL: Jag tror att det kan finnas ett intresse av att använda samma klientsidan språk och serversidan även om de två är inte identiska.

Tror du att det någonsin kan vara så kraftfull och utvecklat PHP?

RL: Jag tror att det beror på ekosystemet och som kommer att göra tredjepartsutvecklare. Till exempel om det inte stöder en databas med LDAP så detta kommer helt enkelt onödigt. Databaser är mycket viktiga i dag.

Vilken är din favorit PHP ram?

RL: Åh jag inte, de är alla dudes! De försöker vara alltför allmänna vilja möta behoven hos alla. Slutligen fungerar inte. Jag föredrar specialiserade ramverk som Drupal eller WordPress.

Slutligen vad om PHP 6?

RL: För närvarande har vi inga mål för frisläppandet av PHP 6, helt enkelt eftersom det inte finns tillräckligt utvecklare. Vårt första mål var Unicode-stöd. Men det krävs en hel del arbete för utvecklare eftersom deras förlängningar var inte längre fungerar. Till slut bestämde jag att stoppa allt och flytta långsammare och med mindre steg transistion.

Tack.Redigerad på 12/07/2012 vid 09:52