ARM Cortex-M7: en mer kraftfull mikro för anslutna mer självständiga objekt

ARM Företaget går meddelade sin nya mikro generation Cortex-M7, som ger fördubblade prestanda och öppnar vägen för mer själv anslutna objekt.

Till skillnad från Cortex A-serien, på vilken en majoritet av telefoner och tabletter, Cortex M-serien är inte mikroprocessorer, mikrostyrenheter är. Saknar minnesstyrenhet, de är oförmögna att utföra generella operativsystem såsom Windows eller Linux (dvs. Android), men de är ändå allt viktigare.

Mikrokontrollers faktiskt animera, bland annat alla typer av anslutna objekt. Sedan födelsen av intervallet 2004 var 8 miljarder processorer varav minst ett hjärta Cortex-M levereras, varav 2,9 miljarder under 2013 och $ 1,7 miljarder på bara det första kvartalet 2014.

ARM Cortex-M7

Arkitektur och förbättrad datorkraft


För att möta denna spirande marknad, har ARM lanserade Cortex-M7, som ger förbättringar när det gäller arkitektur datorkraft.

Den nya arkitekturen tillhandahåller en sådan beräkning i dubbel precision flyttal (enkel precision på M4), cacheminnen av instruktioner och data, dedikerade förbättringar i digital signalbehandling, och ett gränssnitt tätt kopplade Memory (TCM) ett slags cache utsträckning (upp till 16 MB) och programmerbar (i motsats till icke-programmerbara traditionella cachar 64 kB).

När det gäller datorkraft skulle M7 vara dubbelt så effektiv som de mest effektiva mikrokontroller hittills, dess föregångare, M4. Man passerar till exempel från 1,25 till 2,14 DMIPS / MHz Dhrystone testet och 3,4-5 CoreMark / MHz. Också den maximala frekvensen för 168 passerar vid 400 MHz.

Fördubbla prestanda för att förlänga autonomi, motsägelsefullt?


Cortex-M7 kan därmed först ersätta flera dedikerad DSP, som kan behandla en typ av signal (audio, video, rörelse, etc.). Företaget kan också minska behovet av ett program Cortex-A, genom att tillägna vissa operationer.

Det öppnar därmed vägen för anslutna objekt hybrider, där Cortex-M mikro är den viktigaste chip, ständigt alert och tillämpningen Cortex-A processor, vaknade först när användargränssnittet begärs. Fram till nu var det snarare tvärtom, vilket i synnerhet förklarar den minskade autonomi anslutna klockor, enligt ARM, som tror att vi skulle kunna minska förbrukningen med upp till 85% genom att optimera utformningen av enheterna.

Förlänga livslängden av föremål som är anslutna samtidigt fördubbla prestandan kan tyckas motsägelsefullt, men det är genom beslag funktionerna som tidigare tilldelats giriga applikationer processorer derivat telefonen marknaden som Cortex-M7 lyckas.

ARM Cortex M7 schema
Arkitekturen ARM Cortex-M7 är redan tillgänglig för tillverkare, som kommer att kunna förverkliga från en dag till en annan. Tillverkare som Freescale och STMicroelectronics har redan fått licenser. Så vi bör inte snart se nya produkter för att njuta av på marknader wearables (klockor, glas), anslutna föremål men även bil- och industri.Redigerad på 2014/09/25 vid 01:32